Wet DBA opnieuw uitgesteld

8 maart 2018

Er is al veel over verteld en geschreven over de wet DBA. Het blijft een zorgenkindje waar maar geen duidelijkheid over lijkt te komen. Wij van Bikkels in de Bouw houden dit dan ook nauwlettend in de gaten.

Wat houdt de wet tot nu toe in

In de wet DBA zijn opdrachtgever en opdrachtnemer (zzp'er) samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband. Met een modelovereenkomst kunnen zij dit voorkomen. De handhaving van de Wet DBA is wederom uitgesteld nu tot 1 januari 2020, kwaadwillenden worden in 2018 wel strenger aangepakt. Werk je al met een modelovereenkomst? Dan kun je daar gewoon mee doorgaan. Is dit niet het geval, maar wil je wel goede afspraken maken, dan kun je altijd de goedgekeurde modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst gebruiken.

Het kabinet zet in op een nieuwe wet- en regelgeving die naar planning per 1 januari 2020 in werking treedt. Tot die tijd blijft alles zoals het is en worden er geen boetes en naheffingen geheven.

De grote vraag die er heerst is wat wordt verstaan onder een gezagsrelatie. De tweede kamer eist dat er voor 1 januari 2019 uitsluitsel komt over wat dit begrip inhoudt. Zo kan bepaald worden of iemand werknemer is en of het dienstverband fictief is op niet.

De wet is dus opnieuw uitgesteld en zal dus op zijn vroegst begin 2020 worden ingevoerd. Tot die tijd is er nog veel onduidelijk. Wij van Bikkels houden jullie op de hoogte.

Labels:
    Deel dit bericht: