Havens verbinden de hele wereld met elkaar. In onze geglobaliseerde samenleving zijn ze dus van levensbelang. Daarom wordt er in havens 24/7 alles aan gedaan om het transport van het ene deel van de wereld naar het andere in goede banen te leiden. Ben je benieuwd welke werkzaamheden er allemaal plaatsvinden in een haven? Lees dan vooral verder! 

Laden en lossen

Op een haven komen dagelijks schepen binnen die vaak een enorme lading bij zich hebben. Deze moeten gelost worden en vervolgens weer voorzien worden van nieuwe vracht. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn er allerlei verschillende gespecialiseerde havenmachines. Zo is het bijvoorbeeld de taak van een havenkraan om de zware containers of andere vracht van A naar B te takelen. Ook worden container cariers ingezet om een container te kunnen verrijden. 

Machines onderhouden

Al deze verschillende machines bestaan uit verschillende onderdelen, soms tot wel 3000! Niet zo gek dus dat er af en toe iets kapot gaat. Om alles weer zo spoedig mogelijk in werking te krijgen staat er daarom dag en nacht een team monteurs klaar. Zij zijn gespecialiseerd in het repareren van de enorme en complexe machines die in een haven gebruikt worden. Ook voeren deze werknemers af en toe preventieve controles uit om er zeker van te zijn dat alles nog goed werkt. Wanneer gebrekkig onderhoud namelijk vroeg opgespoord wordt, vergt dat later namelijk minder werk.

Lading controleren

Tussen al die vracht uit verschillende werelddelen kunnen natuurlijk ook spullen zitten die er niet thuishoren. Het is de taak van de douane om dit te controleren. Als alle vracht die binnenkwam gecontroleerd zou moeten worden, zou dat eeuwig duren. Daarom wordt alleen vracht gecontroleerd die potentieel risicovol kan zijn, bijvoorbeeld vracht uit landen die bekend staan om drugssmokkel.