Verschillende soorten metaalboren

Wanneer je gaat verhuizen komt er vaak veel kluswerk bij kijken. Het liefst besteed je zoveel mogelijk van dit werk uit, vooral als je geen echte klusser bent. Hier hangt helaas wel een prijskaartje aan. Het scheelt heel erg als je zelf ook een beetje kan klussen. Wanneer je zelf aan de slag gaat in huis heb je ook je eigen gereedschap nodig. Maar wanneer gebruik je nou wat? Wanneer je een gat wilt maken, kan je een boor gebruiken, maar er bestaan ook weer verschillende soorten boren. Je hebt bijvoorbeeld metaalboren, maar ook daar zijn weer verschillende soorten van. Op boordkopen.nl zijn allerlei boren te koop. Lees verder als je benieuwd bent naar welke boor waarvoor geschikt is.

Wat is een metaalboor?

Metaalboren zijn gemaakt van het materiaal High Speed Steel, ook wel HSS genoemd. Met dit materiaal kan je met hoge snelheden boren, frezen en draaien. Doordat dit materiaal erg warm kan worden, zonder de hardheid te verliezen is het erg geschikt om hiermee in metaal te boren. Ben je van plan om in metaal te boren? Met een metaalboor ben je op de goede weg.

Verschillende soorten boren

Er bestaan weer verschillende soorten HSS metaalboren. Ze zijn allemaal geschikt voor een ander soort materiaal. Zo heb je de gewalste boor (HSS-R), bij dit type boor wordt gebruik gemaakt van ongehard materiaal dat in de eindfase pas gehard wordt. Deze boren hebben een hoge taaiheid, omdat de staalstructuur door het walsen niet onderbroken wordt. Deze boren zijn vaak de meest voordelige boren. Naast HSS-R boren heb je ook HSS-G boren. De spiraalgroeven van HSS-G boren worden geslepen in materiaal dat al gehard is. Deze methode zorgt voor scherpere boren en een betere maat nauwkeurigheid, hierdoor is het proces ook iets duurder dan walsen. Dit is ook de reden dat deze boren vaak wat duurder zijn in prijs dan de HSS-R boren.

We hebben het nu over HSS-R en HSS-G boren gehad, maar ook bestaan ook gewoon HSS boren. De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en ook nog eens de meest voordelige metaalboor. Met een HSS boor kan je met verschillende materialen werken. Zowel aluminium als koper kun je hier goed mee boren, maar ook hardhout en kunststof zijn goed te doen. Deze boren zijn minder geschikt voor het boren in hele harde materialen zoals RVS.

Er bestaan nog meer metaalboren, maar met deze info kom je al een heel eind. Wanneer je metaal gaat boren heb je een HSS metaalboor nodig. De normale HSS boren zijn vaak volgende voor het bewerken van veel terugkomende materialen. Neem een kijkje op boorkopen.nl als je benieuwd bent naar de verschillende boren die zij aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *