Stel: je hebt net een nieuw huis gekocht, niet dat het huis nieuw is, maar voor jou nieuw. Dan is de kans groot dat jij het een en ander wilt vervangen/verbouwen in huis. Dat kan zijn omdat het niet jouw smaak is, of omdat het object aan vervanging toe is. Bij zaken als de badkamer of keuken zien we snel of dat het geval is, maar er zijn ook objecten die minder voor de hand liggen of die zich juist buiten het zicht bevinden die ook aan vervanging toe kunnen zijn. Zo’n object is je mechanische ventilatiesysteem. Ontzettend belangrijk voor je woonklimaat, maar wordt vaak vergeten. Heb je dus een nieuw huis gekocht, check dan ook altijd de staat van het mechanische ventilatiesysteem.

Vervangen?

Een mechanische ventilatiesysteem kan, mits goed onderhouden, zeker 15-20 jaar meegaan. Slijtage, slecht onderhoud of andere factoren kunnen er na verloop van tijd voor zorgen dat de ventilatie vervangen moet worden. Tekenen die laten zien dat het systeem aan vervanging toe is, zijn de volgende:

  • Als het energieverbruik van het ventilatiesysteem hoger ligt dan normaal;
  • Wanneer de afzuiging van vervuilde lucht niet meer optimaal verloopt;
  • Als het systeem meer geluid/lawaai maakt dan voorheen.

Het nieuwe apparaat

Wanneer het dan daadwerkelijk tijd is om je oude ventilatiesysteem te vervangen, is het noodzaak om uit te zoeken wat voor ventilatiesysteem er voor in de plaats gaat komen. Kies je bijvoorbeeld voor een buisventilator 150 mm of ga je toch voor de buisventilator 125 mm? Of gooi je het helemaal over een andere boeg en ga je voor een heel ander ventilatiesysteem, zoals bijvoorbeeld een WTW-unit. Bij een WTW-unit wordt de binnenkomende lucht verwarmt met de warmte van de uitgaande lucht, waardoor een WTW-unit ook wel een balanssysteem wordt genoemd. Weet je niet zo goed wat een wijze keuze is, laat je dan vooral door een erkend installateur van ventilatiesystemen adviseren. Zo weet je zeker dat je straks weer een unit hebt die zorgt voor een gezond leefklimaat in huis.