Steiger kopen

Ondanks alle nieuwe automatisering en technieken die heden ten dage in de bouwsector aanwezig zijn, blijven er op jaarbasis helaas nog steeds een grote hoeveelheid ongelukken gebeuren. Naar aanleiding hiervan wordt de bouwsector steeds meer gereguleerd, ook op Europees niveau. Maar ook door de steeds strengere regels die gelden in de bouw, blijft het nog steeds te vaak fout gaan. De meeste dodelijke slachtoffers van werk gerelateerde ongevallen vinden nog steeds plaats in de bouw en dit aantal krimpt helaas niet. Uit cijfers blijkt zelfs dat zo’n 5 procent van alle arbeiders die in de bouwsector actief zijn in 2020 een werk gerelateerd ongeluk hebben meegemaakt, dit is een schrikbarend hoog percentage. De meerderheid van al deze ongelukken ontstaan door het werken op grote hoogtes. Helaas vinden er regelmatig valongelukken plaats van grote hoogtes; je kan je voorstellen dat de gevolgen hiervan zeer ernstig kunnen zijn. Vaak valt men van een trapje of ladder, maar bouwmedewerkers vallen ook wel eens van een steiger kopen of van een hoge machine. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden en daarom zal ik in dit artikel een aantal tips geven hoe je veilig kunt werken in de bouw als je op grote hoogte werkt.

Steiger kopen

Steiger kopen

Mijn eerste en belangrijkste tip is om een steiger aan te schaffen. Op een veilige manier werken in de bouw op hoogte, zónder een steiger, is haast onmogelijk. Of je nu schilder, stukadoor of timmerman bent, een steiger is essentieel om veiligheid tijdens je werk te garanderen. Een goede kwaliteit steiger is namelijk zeer stevig en de kans dat deze instort is met de regelgeving van tegenwoordig nihil. Met een steiger kan je tot wel 10 meter de lucht in werken op een veilige en verantwoorde manier, het is dus van groot belang om een steiger te kopen.

Houd het netjes

Ook met een steiger en andere veiligheidsmaatregelen kan het nog steeds wel eens fout gaan. Een belangrijke reden hiervoor is omdat er een enorme hoeveelheid spullen, zoals gereedschap, op de werkvloer ligt. Het gebeurt nog vaak dat men hier over struikelt en zodoende naar beneden valt. Zorg er dus voor dat de bouwplaats netjes wordt gehouden zodat onnodige ongelukken worden voorkomen.