Vakman aan het woord: Leo

27 maart 2017

Met enige regelmaat delen wij ervaringen van een Bikkel in de Bouw. Vandaag kunnen jullie het verhaal van Leo lezen.

Leo is 53 jaar en werkt al zo’n 13 jaar als zelfstandig ondernemer in de bouw. Ik wil van hem weten hoe hij terecht is gekomen in de bouw, wat zijn specialiteit is, hoe hij omgaat met het ondernemerschap en welke ambities hij heeft.

Op 15 jarige leeftijd begint Leo als metselaar na zijn opleiding bij het ITO (individueel technisch onderwijs), waar hij de basisvaardigheden van de bouw heeft geleerd. Leo blijkt een alleskunner te zijn: na vijf jaar in de bouw te hebben gewerkt vindt hij een nieuwe uitdaging bij de Spelerij in Dieren, waar hij zich gedurende 13 jaar bekommert over het reilen en zeilen van deze speeltuin en haar gasten. Die periode werkte hij soms wel 50 uur per week, wat niet ten goede komt aan zijn gezinsleven: Leo was inmiddels vader van twee dochters geworden.

Met veel verbazing hoor ik hem vertellen dat hij is overgestapt naar een baan als begeleider in de (criminele) jeugdhulpverlening en dat hij óók nog zijn Mavo en SPW niveau 4 heeft behaald. Gedurende zeven jaar is hij een loyale jeugdbegeleider die veel waardering krijgt van de jeugd en zijn collega’s in de inrichting. Helaas komt er, door een hardnekkige vorm van Pfeiffer, een eind aan dit arbeidscontract: Leo zoekt naar een nieuwe klus.

De overbuurman heeft op dat moment plannen zijn huis te verbouwen en zoekt een aannemer. De plannen voor dit project zijn rigoureus: alleen de gevel blijft staan en erachter wordt alles gesloopt en daarna opnieuw opgebouwd en uitgebouwd. Leo neemt de klus aan en doet 7 maanden over de  klus. De reden dat hij hiervoor kiest is simpel: hij hoeft alleen over te steken en hij is op zijn werk. Bovendien is het voor hem een echte uitdaging. Tijdens deze klus krijgt “Leo Bouwt Hier” vorm. Er komt een mooi vormgegeven kaartje, een website en briefpapier.

Aan het overbuurman-project heeft hij veel nieuw werk te danken, het was dan ook een heel mooi reclameplaatje en via de overbuurman belandt hij bij andere klanten. Doet hij dan alles? Ja, behalve dakdekken, want dat moet een specialist doen, al kan hij het wel. Zijn mening is simpel: als je iemand kent die iets sneller kan en ook nog goed, dan ben je gek als je die niet mee laat bouwen. Huur hulp in bij speciale dingen, raadt hij aan. Denk niet dat je alles kan. Wel is het slimmer als je je werkzaamheden verbreedt, dus tegelzetter: leer ook een wandje te plaatsen... bijvoorbeeld. Hij heeft zijn eigen netwerk van collega’s en werkt ook samen met een constructeur, die hem vaak aanraadt bij klanten. Als hij iemand nodig heeft, kijkt hij soms ook rond bij bouwgroothandels, daar hangt een verzamelbord van collega’s die zich aanbieden.

Leo is er trots op dat hij een heel huis kan bouwen vanaf niets. Wat vooral belangrijk is volgens hem: je moet plezier hebben in wat je doet, anders wordt het niks.

Eén van zijn sterkste punten is zijn empathisch vermogen. Leo kan zich goed verplaatsen in zijn klant. Als er een wederzijdse klik is, kan hij bergen verzetten: “je moet elkaar aanvoelen”, zegt hij, “goed communiceren. Je moet vooraf aangeven wat je precies gaat doen, maar vooral ook van je juist niet gaat doen. Zodat de verwachtingen duidelijk zijn. Ik kan ook niet zomaar een prijs geven voor een klus, je moet bij de mensen langs gaan en weten wat de klant wil”. Zo kan hij nooit een prijs geven voor 100m2 stucwerk, als hij niet weet hoe het er uit moet komen te zien. Dat klinkt gek, maar als het heel strak en netjes moet, is hij er langer mee bezig en als de klant het niet zo nauw neemt met precisie, dan kan het sneller en dus goedkoper.

“Vrijheid is fijn, maar als ik morgen ergens in vaste dienst kan, doe ik dat. Ik functioneer niet anders dan als ik voor een baas zou werken. Als zelfstandige heb ik minder vrije tijd, je bent altijd met je werk bezig. Ben ik niet op de bouw, dan ben ik wel bezig met vragen van klanten of de administratie”. Leo hanteert kantoortijden en als hij bij gezinnen aan een klus bezig is, begint hij pas als de kinderen naar school zijn: dat werkt makkelijker: “je kunt het zo’n kind toch niet aan doen om in alle vroegte al te staan boren, bovendien praat het makkelijker met de opdrachtgever als er geen kinderen rondlopen”.

Hij ziet zichzelf niet als een cliché bouwvakker, maar als een ondernemer. Dat blijkt ook uit zijn oudedagvoorziening, Leo heeft geïnvesteerd in zijn pensioen middels aandelen en hij is blij dat hij behalve de bouw ook andere werkervaring heeft. Misschien komt dat nog wel eens van pas.

De concurrentie is groot onder zelfstandigen in de bouw. Leo merkt dat er veel prijsvechters op de markt zijn. De afgelopen jaren heeft hij zijn uurtarief naar beneden moeten bijstellen van 50 € bruto per uur naar ongeveer 35 € per uur. Dat is niet mis. Hij moet nu per jaar veel meer uren draaien om zijn inkomensniveau van voor de bouwcrisis te behouden. Voor nieuwkomers lijkt het heel wat: voor jezelf beginnen. Ze drukken de prijzen en dat merkt hij. Hij denkt wel dat sommige zelfstandigen het moeilijk krijgen met zulke lage tarieven en gebrek aan zakelijk inzicht.

Leo houdt er van dingen te maken, nieuwe dingen te ontwikkelen, ook in zijn vrije tijd. Hij is bezig met zijn uitvinding: een handige tas op wieltjes. “Iets van mijzelf geeft toch net iets meer voldoening dan voor klanten iets maken, want dan ben je toch voor anderen aan het werk”. Hij kookt graag en houdt van cultuur. Het is zijn droom om ooit nog een pizzeria te beginnen, waar pizza’s in een op hout gestookte oven worden geserveerd.

Tips van Leo:

  1. Heb plezier in je werk!
  2. Besteed uit wat je niet zelf kan of wat iemand anders sneller kan dan jij
  3. Kwaliteit & deskundigheid staan voorop
  4. Wees duidelijk met offreren: vertel de klant wat je gaat doen en vooral wat je niet gaat doen
  5. Bouw een vertrouwensband met je klant op, voel aan wat hij wil. Zorg voor langdurig contact met je bestaande klanten
  6. Maak van je project je visitekaartje: geslaagd werk is de beste reclame
Labels:
    Deel dit bericht: