Top 4 verzekeringen voor een bouwbedrijf op een rij

Iedere ondernemer krijgt te maken met de nodige bedrijfsrisico’s. De omvang en aard van deze risico’s is onder meer afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten. In de bouw kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met aansprakelijkheid voor constructiefouten, diefstal van materialen of schade door een storm. Welke risico’s je exact loopt hangt natuurlijk ook af van het type bouwbedrijf. Een stukadoor loopt immers andere risico’s dan een installateur, schilder of aannemer. Toch zijn er een aantal universele bouwverzekeringen die bijna altijd nodig zijn om de mogelijke risico’s af te dekken. Hieronder gaan we in op deze top 4 verzekeringen voor een bouwbedrijf.

1.Aansprakelijkheidsverzekering

Een heel belangrijke verzekering voor iedere ondernemer is de aansprakelijkheidsverzekering. Iedere ondernemer kan namelijk geconfronteerd worden met een aansprakelijkheidsstelling en bijbehorende schadeclaim. Zeker in de bouw kunnen de bedragen die daarmee gemoeid zijn hoog oplopen. Zonder goede aansprakelijkheidsverzekering kan dit soms zelfs leiden tot een faillissement. Een goede aansprakelijkheidsverzekering beschermt de onderneming in veel gevallen gelukkig tegen claims, indien het bedrijf of medewerkers van het bedrijf de schade hebben veroorzaakt.

2. CAR-verzekering

Je doet er als bouwbedrijf goed aan om naast een aansprakelijkheidsverzekering ook een CAR-verzekering af te sluiten. CAR staat voor ‘construction allrisk verzekering’. De CAR-verzekering biedt een uitgebreide dekking voor schade waarbij er geen sprake is van aansprakelijkheid van het bouwbedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan schade door heftige weersomstandigheden, lekkages, vandalisme en diefstal. Het gaat dan om schade die ontstaat tijdens een montage-, installatie-, verbouw- of bouwproces. Daarom wordt deze verzekering ook wel montage-verzekering genoemd. Bestaande gebouwen vallen niet onder deze verzekering.

bouwbedrijf

3.Werkmateriaal verzekering

Vaak valt schade door en aan werkmateriaal niet onder de reguliere zakelijke verzekeringen. Wanneer je bouwbedrijf met graafmachines, heftrucks of hijskranen werkt is het daarom slim om hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Zo weet je zeker dat het bedrijf niet in financieel zwaar weer komt wanneer een hijskraan kantelt of een graafmachine een ondergrondse kabel raakt.

4.Ziekteverzuim verzekering

Tot slot vormt ook het personeel van je bouwbedrijf een groot financieel risico voor je organisatie. Vergeet daarom niet om een goede personeelsverzekering afsluiten, waaronder ook een verzuimverzekering. Wanneer personeel langdurig ziek of arbeidsongeschikt raakt lopen de kosten al snel hoog op. Je bent als werkgever namelijk verplicht om het salaris de eerste twee jaar gewoon door te betalen. Ondertussen moet je echter ook een vervangend personeelslid betalen. Het is daarom verstandig om een goede verzuimverzekering af te sluiten die de salariskosten voor het uitgevallen personeelslid in zo’n geval dekt.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *