PEEK kunststof: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

Ben je op zoek naar een supersterke kunststof, bijvoorbeeld voor toepassingen in de lucht- of ruimtevaart, in de medische wereld of in de levensmiddelenindustrie? Wellicht is PEEK kunststof het plastic waarnaar jij op zoek bent. PEEK is een plastic dat goede prestaties levert onder de meest extreme omstandigheden. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om zwaardere, metalen componenten te vervangen. In dit artikel vertellen we meer over de eigenschappen, toepassingen en bewerking van PEEK kunststof.

Wat is PEEK kunststof?

PEEK kunststof is een erg veelzijdige en sterke kunststof. Dit soort plastic valt onder de high performance plastics en wordt ook wel polyetheretherketon genoemd. PEEK kunststof wordt gebruikt in verscheidene branches en kan ook dienen als vervanger van metalen componenten omdat het een lichter gewicht heeft en er bij gebruik van PEEK geen corrosie kan ontstaan. Maar wat is PEEK kunststof nu precies? De technische eigenschappen die Peek kunststof onderscheiden van normale kunststoffen zijn onder andere:

  • Erg sterk en slijtvast
  • Uitstekende trek- en buigvastheid
  • Geschikt voor gebruik bij temperaturen tot wel 300°C
  • Goede chemische- en hydraulische bestendigheid
  • Zelfdovend
  • Steriliseerbaar

Ben je op zoek naar een technische kunststof dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen? Dan is de kans groot dat PEEK kunststof voor jou de oplossing biedt.

Waar wordt PEEK kunststof voor gebruikt?

PEEK kunststof wordt gebruikt in verschillende uiteenlopende industrieën. Ook de toepassingen van PEEK kunststof lopen erg uiteen. Je vindt de kunststof vaak terug in oplossingen in de medische wereld, de lucht- en ruimtevaart, defensie en op het gebied van semicon. Voorbeelden van toepassingen in de industrie zijn:

  • Machineonderdelen, zoals spruitstukken, buizen of fittingen
  • Kunststof tankonderdelen of het bekleden van tanks
  • Micro-elektronica
  • Onderdelen voor filter- en verspreidingsapparatuur

Het gebruik van PEEK kunststof is de laatste jaren erg toegenomen. De kans is groot dat jij dit plastic al eens bent tegengekomen in één van zijn veelzijdige toepassingen.

Hoe kan ik PEEK kunststof (laten) bewerken?

Omdat PEEK kunststof zo’n compact plastic is, kan hij zeer nauwkeurig worden bewerkt. Wil je jouw object zo strak mogelijk afwerken? Dan is PEEK hier een erg geschikt materiaal voor. Voor het bewerken van deze high performance plastic is in de meeste gevallen professionele apparatuur voor kunststofbewerking nodig. Het beste kan worden gewerkt met CNC verspaan- en freestechnieken. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Bekijk dan deze voorbeelden van CNC frezen eens.

Ook leuk om te lezen: Kunststofbewerking in 2021: wat staat ons te wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *