De oudste vorm van detailhandel is terug te vinden in het Griekenland zo’n 800 jaar voor onze jaartelling begon. Dit was een markt die op de verzamelplaats oftewel de agora werd gehouden. Dit was tevens het centrum van de democratie in Athene.

De retail markt voor de doe-het-zelvers is min of meer over komen waaien uit de Verenigde Staten. De pioniersmentaliteit die de kolonisten kenmerkten gecombineerd met het sterk levende recht op zelfbeschikking leidde al snel tot de opening van de eerste gereedschap winkel.

Doe-het-zelf mentaliteit

Naarmate de uitbreiding van het grondgebied toenam en de periode die ook bekend staat als het Wilde Westen zijn aanvang nam, namen ook de gereedschapswinkels in aantal toe. Huizen werden zelf gebouwd en daarvoor was gereedschap nodig, bovendien was de gemiddelde Amerikaan gevormd door de doe- het-zelf mentaliteit.

In de 19e eeuw waren het voornamelijk familiebedrijfjes die deze handel runden. Dit veranderde in de 20e eeuw, toen ook de samenleving industrialiseerde. Van een overwegend agrarische samenleving werd het in razend tempo modern. Olie, staal, textiel en voedsel productie in fabrieken werd de nieuwe handel. De welvaart nam toe, maar er werd minder zelf gebouwd.

Toenemende welvaart

Het zelf doen was geen bezigheid meer, voornamelijk omdat er geen noodzaak en tijd voor was. Echter door de groeiende welvaart en door de daarbij behorende ontwikkeling van moderne machines was de Verenigde Staten in de jaren zestig klaar voor een nieuw soort handel. Er werden kant-en-klare producten aangeboden en daarvoor was natuurlijk wel gereedschap nodig.

Er was meer tijd want het weekend was min of meer uitgevonden, dus dit betekende meer vrije tijd. Bovendien werd in 1962 in Roger, Arkansas de eerste Walmart geopend. Het thuis doe-het-zelven werd populairder dan ooit. Dit had tot gevolg dat professioneel gereedschap zijn weg vond naar een breed publiek.

Ontwikkeling gereedschap

Zo werd de haakse slijper die in 1954 werd ontwikkeld op de markt. Dit type flex gereedschap ,die het leven van de professionele vakman veraangenaamde, werd tevens beschikbaar voor de hobbyist. Voor het eerst konden mensen zonder gedegen bouwachtergrond moeilijke hoeken afsnijden en meer technische hoogstandjes uitvoeren.

Dit gereedschap ontwikkelde zich ook in rap tempo, accu’s werden steeds sterker en beter. Lithiumbatterijen kwamen op de markt, zodat de uitvoeringstijd van draadloos gereedschap aanzienlijk verlengd is.

Moeilijke klussen kun je tegenwoordig ook aan de hand van goede instructiefilmpje op bijvoorbeeld You Tube als klusser zelfstandig uitvoeren. Aan het gereedschap kan het dan eigenlijk niet liggen. Dat is over het algemeen zo hoogwaardig, zeker in vergelijking met hoe er in het Wilde Westen of het Oude Griekenland geklust werd.