aluminium kozijnen

Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen voor je slaapkamer dan zijn er vele mogelijkheden tegenwoordig om uit te kiezen. In dit artikel willen we er natuurlijk een aantal opnoemen om je een beeld te geven. Vervolgens zijn er in deze categorie ook nog een aantal andere opties mogelijk, bijvoorbeeld kozijnen op maat laten maken om maar iets te noemen. Tussen de verschillende materialen van de kozijnen zit nogal wat verschil. Ook qua kosten zijn de verschillen vrij groot. Maar laat je hierdoor in den beginne niet leiden want de initiële kosten kunnen bij bepaalde gevallen hoger zijn dan in andere gevallen maar op de lange termijn je juist weer geld kunnen besparen. We zullen een aantal veel voorkomende materialen schetsen die voorkomen bij de ontwikkeling van de verschillende soorten kozijnen.

aluminium kozijnen

De verschillende materialen

Van oudsher bestonden kozijnen eigenlijk uitsluitend uit hout. Hout is een natuurlijk materiaal en zeer stevig en sterk. Het hangt natuurlijk ook af welk type hout je neemt. Houten kozijnen zijn prachtig om naar te kijken en handig om te gebruiken. Maar het heeft ook een keerzijde en de keerzijde is het onderhoud op de lange termijn. Als het gaat om het onderhoud op de lange termijn kan het behoorlijk in de papieren lopen met houten kozijnen. Hout is namelijk gevoelig voor weersomstandigheden zoals regen en sneeuw, maar ook zon. Dit betekent dat als je het niet regelmatig bijhoudt dat houten kozijnen kunnen gaan rotten en afbladderen. Het zal dan vervolgens geschuurd moeten worden en opnieuw geverfd.

Aluminium kozijnen daarentegen zijn weer heel anders qua materiaal. Aluminium kozijnen bestaan uit de grondstof aluminium die veel voorkomt in de aarde. Het is net zoals hout een natuurproduct. Het is 100% recyclebaar en daarom zeer milieuvriendelijk. Daarnaast is het zeer licht van gewicht maar stevig. Ook is het niet gevoelig voor weersomstandigheden zoals eerder genoemd bij de houten varianten. Qua energiekosten is aluminium wel wat duurder dan hout. Maar bij aluminium kozijnen heb je nooit het onderhoud wat bij houten kozijnen helaas wel het geval is. Heel makkelijk schoon te maken door simpelweg met een nat doekje er overheen te gaan.