Prefab Meterkast Kopen

Een huis bouwen of verbouwen vergt wat kennis. Er zijn voldoende vakmensen beschikbaar die je kunnen helpen bij de klus. Voor elke klus is er dan ook wel een andere specialist beschikbaar. Wanneer je mee wilt gaan met de toekomst is het wel belangrijk om je wensen vooraf te bespreken en te kijken wat de ervaringen zijn van een specialist. Zo is domotica de laatste tijd erg in opkomst en is het goed om een installateur in de hand te nemen die hier ervaring mee heeft. Deze kan je dan adviseren en de installatie tot in de puntjes voor je uitvoeren. 

Wat is domotica precies en heb je dit echt nodig?

Met domotica wordt ook wel het huis van de toekomst aangeduid, ook wel slimme woning of smarthome genoemd. Met domotica communiceren verschillende apparaten in huis met elkaar en kun je deze ook op een slimme manier bedienen. Zo bedien je de Philips hue lampen met je smartphone en schakelt de thermostaat in even voordat je thuis arriveert. Heb je dit echt allemaal nodig? Nu misschien niet, maar een slim huis zal wel de toekomst gaan worden. In het verleden zijn er al vaker ontwikkelingen geweest die toen overbodig waren, maar waar je nu niet meer zonder kunt. Wanneer je toch aan het bouwen bent is het verstandig om te kijken of je installateur weet wat de mogelijkheden zijn. Daarom zie je ook vaak domotica terug in een cleanroom.

Een elektricien is geen domotica installateur

Domotica is een vak apart. Het heeft ook weinig te maken met het trekken van kabels en het aanleggen van stopcontacten. Een domotica installateur heeft kennis van andere zaken, zoals wifi en software oplossingen. Alle slimme producten worden namelijk aangesloten op een netwerk. Dit kan een draadloos netwerk zijn die ook gedeeltelijk weer bedraad is. Ook werken niet alle apparaten over hetzelfde draadloze protocol. Er zit namelijk verschil tussen wifi, zigbee en zwave bijvoorbeeld.