aluminium loopbrug

Het zal je zelf al opgevallen zijn, veel tuinen moeten opnieuw aangelegd worden door het veranderende klimaat. In deze tekst enkele tips, en één tip is kiezen voor een aluminium loopbrug in de tuin zodat je nog bij de weg kan.

aluminium loopbrug

Egaliseren is van vroeger

Vroeger was een tuin precies vlak. Het gazon was net zo hoog als het terras, enkel de border kon hoger zijn. In nog vroegere tijden was het helemaal hip om middels een regenton regenwater op te vangen om de plantjes water te kunnen geven. Een moderne tuin is een combinatie van oude en nieuwe kennis. De reden hiervoor ligt voor de hand. Tot 2018 hadden we natte zomers, in 2018 een hele droge zomer gevolgd door een extreem hete zomer. Een broeierige dag kan eindigen in een onweersbui, dat is van alle tijden, maar de plensbuien houden langer aan. Het gevolg kan wateroverlast zijn. Overstromingen, w.o. volgelopen kelders, kun je op twee manieren tegengaan. Zorgen dat de bodem kan absorberen, dus bestrating vervangen voor gazon, en zorgen dat er een lager punt is waar het water naartoe kan stromen, een zink of een greppel in het grasveld.

De hele tuin opnieuw aanleggen

Als je kiest voor een greppel dwars voor of achter de woning, na een plensbui is dat dan een slootje geworden. Een greppel is wel het beste, de kans op een volgelopen kelder of kruipruimte is klein, of de plensbui moet extreem lang aanhouden terwijl de bodem al verzadigd is van het vocht. Het is daarom logisch om over de greppel een aluminium loopbrug te hebben. Meestal zijn dit soort ingrepen onderdeel van een totale renovatie van een tuin. Eerder in de tekst staat al over de ouderwetse regenton terug om periodes van droogte op te kunnen vangen. Bestrating zoveel mogelijk vervangen voor gazon en de egale grond juist grillig maken, is al een hele tuin op de schop. Velen kiezen dan ook gelijk voor een boom in de tuin om tijdens een hittegolf te koelen, en dan is het werk voor een professionele hovenier.