Om een keukenkraan te vervangen kun je natuurlijk een loodgieter bellen, maar je kunt er ook gewoon zelf mee aan de slag gaan. Om het wat makkelijker te maken voor je hebben wij een stappenplan gemaakt.

Water afsluiten

Als allereerst sluit je de hoofdkraan af. In de meeste gevallen zit die vlak voor de watermeter. Laat de kranen open tot er geen water meer uit komt. Zijn er onderin stopkraantjes gemonteerd? Dan hoef je die enkel dicht te draaien.

Aansluiting loskoppelen

Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Er zijn twee buiseinden met een knelkoppeling.
  2. Er zijn twee stopkraantjes onder het aanrechtblad gemonteerd.

In beide gevallen draai je de aansluitingen los met een steeksleutel.

Keukenkraan verwijderen

Aan de onderkant hebben keukenkranen een buis met schroefdraad. Die steekt door het gat van het keukenblad en zit aan de onderkant vast met een plaatje, sluitring en een moer. Met een steeksleutel of waterpomptang draai je de moer los. De oude keukenkraan kan nu verwijderd worden.

Nieuwe keukenkraan monteren

Steek de nieuwe keukenkraan door het gat van het keukenblad en schroef aan de onderzijde het plaatje samen met de sluitring en de moer vast. Controleer of de keukenkraan recht staat. Bij een nieuw aanrechtblad van RVS of kunststof moet je een nieuw gat boren van voldoende diameter. Dat kan met een gatenzaag die geschikt is voor dit materiaal.

Aanvoerpijpjes

In de kraanbuis aan de onderzijde van de keukenkraan zitten twee pijpjes, voor koud en warm water. Je kunt de pijpjes in gewenste stand buigen. Ze hebben een diameter van 10 mm, desnoods kun je ze afsnijden met een pijpsnijder. Monteer ze met knelkoppelingen op de pijpeinden die uit de muur komen. Over het algemeen is de linkerpijp voor warm water en de rechterpijp voor koud water.

Aanvoerslangen

De flexibele slangen worden meegeleverd bij de nieuwe keukenkraan, maar zijn ook los verkrijgbaar in diverse lengtes. De uiteinden zijn voorzien van moeren en voorzien van een waterdichte sluiting.

Hoofdkraan opendraaien

Nu de keukenkraan is aangesloten kun je de hoofdkraan weer opendraaien. Voordat je het gereedschap opbergt, moet je even controleren of er geen lekkages zijn. Als je deze stappen volgt kun je simpel jouw oude kraan vervangen!