Er zijn materialen die erom bekend staan dat ze moeilijk te verlijmen zijn. Denk hierbij aan Polypropeen (PP). Nog zo’n lastig te verlijmen materiaal is Polyethyleen (PE). Soms wordt een verlijming naast het soort materiaal, verder bemoeilijkt doordat het een verbinding met een gelijke spanningsverdeling moet zijn. Welke producten kies je voor moeilijke lijmverbindingen? Hieronder lees je meer daarover.

Kunststof verlijmen

Veel soorten kunststof laten zich prima verlijmen. Denk bijvoorbeeld aan Polyvinylchloride of kortweg PVC. Ga je aan de slag met dit materiaal dan heb je aan een goede industriële lijm genoeg. Het verbinden van andere kunststoffen is soms een lastiger verhaal. PE en PP zijn goede voorbeelden van materialen die kunnen zorgen voor een verlijmingsproblemen. Daarom wordt er voor het verbinden van deze materialen vaak gekozen voor andere methoden zoals het maken van een lasverbinding. Toch kun je ook voor PE en PP lijm gebruiken.

PP en PE verlijmen

Hoewel lassen leidt tot een duurzame verbinding is dit wel een arbeidsintensieve methode van materialen aaneenhechten. Verlijmen is daarom vaak een prettig alternatief. Daarbij is verlijmen aantrekkelijk omdat je gewicht kunt uitsparen en de oppervlaktes van de materialen niet aangetast worden. Daarnaast heeft lijm een afdichtende werking. Polypropyleen lijmen doe je bijvoorbeeld goed met PP-1 lijm. Deze lijm is ontwikkeld door Acralock, speciaal voor industrieel gebruik. Zet je deze lijm in dan kies je voor een erg duurzame verbinding.

Andere materialen verbinden

Er zijn andere lijmen verkrijgbaar die zorgen voor een sterke verbinding van lastige te verlijmen materialen. Of het nu gaat om gelijke of ongelijke materialen. Bijvoorbeeld CA lijm. Denk aan deze cyanoacrylaat snellijm voor het verbinden van materialen zoals elastomeer en metaal. Ook voor stof, leer, papier en hout kun je deze lijm goed gebruiken. Van CA lijm zijn verschillende varianten te verkrijgen, waarbij de specifieke toepassing en uithardingstijd verschilt. Het is daarom altijd slim de productbeschrijvingen kort door te nemen, zodat je de best mogelijke variant selecteert voor de specifieke materialen die je wilt verlijmen.

Tips

De juiste lijm zal het verbinden van lastige materialen een heel stuk eenvoudiger maken. Verder is het belangrijk om na te gaan of je de materialen die je wilt verlijmen moet voorbehandelen. Bijvoorbeeld door de te verlijmen oppervlaktes eerst goed te reinigen zodat er geen stof of vet meer aanwezig is. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn om een voorbehandeling met een speciale primer uit te voeren.