Hoe maak je je tuin winterklaar?

Om in het voorjaar te genieten van een mooie tuin, is het belangrijk voorbereiding te treffen. Deze voorbereiding begint in de winter. Je tuin winterklaar maken hoeft niet heel veel tijd te kosten. Begin er op tijd mee en verdeel het werk over een aantal dagen.

Wat is de beste tijd om de tuin winterklaar te maken?

De maand oktober wordt gezien als de beste maand om je tuin onkruidvrij te maken. Dat komt namelijk door:

  • De temperatuur ligt in oktober hoog genoeg om lekker in de tuin aan het werk gegaan.
  • In oktober valt het qua regendagen gelukkig mee. Dit zorgt ervoor dat de geplante bloembollen niet worden aangebracht in een te natte bodem.
  • In oktober is er normaal gesproken geen sprake van vorst. Dat is nodig, want het winterklaar maken gebeurt normaal bij de 5 á 10 graden.

Gazon winterklaar

Bij 6 graden of warmer groeit het gras van je gazon nog. Aan het einde van de herfst hoef je meestal de laatste keer te maaien. Je kan het gras beter wat langer houden dan te kort. Voor in de winter is het beter als er niks op het gazon ligt. Een dikke laag zorgt ervoor dat het gazon geel kan worden.

Dierenhuisje

Met een dierenhuisje kun je veel dieren de winter door helpen. Zoals vogels, egels of eekhoorns. Het merk Esschert Design heeft een veilige verblijfplaats voor allerlei soorten tuindieren. Een egel zou je ook al kunnen helpen door niet het afgevallen blad onder een haag op te ruimen, dat is ook al een prima schuilplaats Tip: Als het een zachte winter is hoef je vogels niet per sé te voeren.

Eenjarige planten verwijderen

De meeste eenjarige planten zijn al wel uitgebloeid. Het is een aanrader om de planten voor de nachtvorst weg te halen, anders gaan de stengels rotten. Trek de plant er gewoon met wortel en al uit. In de moestuin zijn de planten ook wel over hun hoogtepunt heen, dat geldt ook voor tomaten en andere planten in de kas.