Hoe krijg je een onkruidvrije tuin?

De snelste manier om je tuin onkruidvrij te krijgen, is door te zeggen dat je geen onkruid hebt. Dat klinkt flauw, maar je kunt zelf bepalen wat onkruid is en wat niet. Onder onkruid valt elke ongewenste plant, meestal zijn dat de snelgroeiende en moeilijk weg te halen planten. 

Verschil tussen wortelonkruid en één- of meerjarig onkruid

Alle onkruiden hebben wortels, dat is vanzelfsprekend. Toch wordt er onderscheid gemaakt tussen wortelonkruid en één- of meerjarig onkruid. Dat komt doordat wortels van het zogenaamde wortelonkruid een eigen leven lijden onder de grond. Dus ook al schoffel je de plant weg, de wortels ervan lopen uit tot nieuwe planten. Bovendien is dit wortelstelsel erg uitgebreid hierdoor is het moeilijk te verwijderen, in tegenstelling tot de wortels van het één- of meerderjarig onkruid. 

Onkruid zo goed als voorkomen

  • Gebruik een worteldoek, bijvoorbeeld voor onder bestrating, om de groei van onkruid tegen te houden.
  • Tegels dicht tegen elkaar aanleggen of in cement om de groei van onkruid te beperken. Het is ook mogelijk om juist wel een soort begroeiing tussen je tegels te laten, bijvoorbeeld mos.
  • Met een ongeveer dertig centimeter diep ingegraven borderrand kun je het onkruid uit tuinen van de buren tegenhouden.
  • Maai het gazon niet te vaak en ook niet te kort.
  • Door een dichte beplanting wordt het licht en ruimte ontnomen voor onkruid.
  • Een mulchlaag bestaande uit, houtsnippers, boomschors of grind voorkomt of vermindert ook de groei. Hier kan ook nog eerst eventueel een worteldoek onder.