Er zijn een hele hoop manieren om duurzamer te leven. Ook manieren die in de woning zelf toegepast kunnen worden. Hierbij kun je namelijk denken aan het veranderen van de kozijnen naar kunststof, maar natuurlijk ook zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een ideale manier om de woning meer duurzaam te krijgen en in de meeste gevallen ook nog eens voordelig te zijn voor de mensen die deze nemen. Toch is het niet altijd zo dat zonnepanelen er ook voor zorgen dat iemand minder betaald aan de maandelijkse elektriciteitskosten. In deze tekst gaan we kijken hoe je zelf de opbrengst van zonnepanelen kan berekenen.

Wat zijn zonnepanelen en waar worden deze voor gebruikt?

Zonnepanelen zijn panelen die geplaatst worden op een hogere plek van de woning of op een open veld waar de zon goed bij kan komen. Het is belangrijk dat de panelen in de zon komen te staan omdat deze dus energie opwekken door middel van de zon. De cellen op de panelen kunnen deze zon namelijk omzetten naar elektriciteit en op die manier heb je dus een eigen soort elektriciteitscentrale maar dan in het klein op de woning. In de meeste gevallen is het zo dat er hierdoor ook veel minder geld betaald hoeft te worden aan de energieleverancier. Dat komt namelijk doordat er geen belasting meer betaald hoeft te worden over de energie die afgenomen wordt door de consument. Dit hoort allemaal onder de opbrengst van zonnepanelen.

Hoe kan ik de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Toch is het niet zo dat de panelen voor iedereen geld opbrengen. Dat heeft namelijk te maken met de kosten van panelen. Wanneer je de panelen aanschaft, kan dit best prijzig zijn en in de meeste gevallen is het zo dat je het geld namelijk over een lange tijd terug kan verdienen. De opbrengst van zonnepanelen zit hem dus in het besparen van het geld over de maandelijkse kosten. Iemand die meer geld bespaart, heeft dus sneller het geld terugverdiend en vervolgens verdient hij hier geld aan. Via een dakscan is eenvoudig te berekenen of er geld bespaart wordt of niet. Een dakscan voor zonnepanelen kun je bij verschillenden bedrijven laten uitvoeren. Bij een dakscan wordt gebruik gemaakt van verschillende gegevens. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel zon er op de plek schijnt door middel van een postcode. Vervolgens wordt er gekeken hoeveel energie iemand verbruikt en dus ook hoeveel geld die persoon kan besparen. In sommige gevallen is het zo dat iemand dus geld bespaart en in andere gevallen niet. De duurzaamheid blijft wel.