Je hoort het overal om je heen; duurzaamheid. Het is tegenwoordig steeds belangrijk en bijna vanzelfsprekend om met het milieu bezig te zijn. We willen tenslotte allemaal ons steentje bijdragen aan een positieve groei en ontwikkeling van de aarde. Dit steentje bijdragen kan op meerdere manieren. Zo kan men milieubewust bezig zijn door afval scheiden of denken aan het eigen energieverbruik. Een stapje verder in dit denkproces is; duurzaam wonen. In deze blog lees je hoe je op langer termijn geld bespaart door te investeren in duurzaam wonen.  

Hoe is je huis isolatie geregeld? 

Een belangrijk onderdeel waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt bij duurzaam wonen; het inspecteren van je isolatiesystemen in en rondom je huis. Duurzaam wonen begint namelijk bij een uitstekend geïsoleerd huis. Want naast een goede isolatie bij jouw dakpannen is het glaswerk vrijwel de belangrijkste kou en wind geleider. Het is dus belangrijk dat dit goed geïsoleerd is. Wij adviseren dan ook kwalitatieve isolatie voor de ramen, maar ook een investering in muurisolatie. Wat levert jou dit uiteindelijk op? Door te investeren in goede isolatiematerialen bespaar je geld op de langer termijn. Dat betekend lagere stookkosten en lagere maandelijkse energierekeningen.  

Gasloos wonen 

Niet alleen koopwoningen, maar ook woningcorporaties spelen bewust in op deze positieve beweging. Dit is namelijk: gasloos bouwen. Dit betekent dat nieuwbouw-woningen niet meer voorzien zijn van een aardgasnetwerk. Maar wat zijn dan de alternatieven voor gas? Ten eerste is dit het gebruik van meer elektriciteit. De cv-ketel wordt bijvoorbeeld vervangen voor een warmtepomp. Deze behaalt met een warmtewisselaar, warmte uit de lucht. Hier komt dus geen CV-ketel bij kijken.  

Elektrisch koken 

Een positieve ontwikkeling van het verwijderen van het aardgasnetwerk is het alternatief van koken op gas. Elektrisch koken is namelijk vele malen duurzamer dan koken op gas. Er zijn drie opties als je overgaat op elektrisch koken, namelijk; elektrisch koken, keramisch koken en koken op inductie.  

Stadsverwarming 

Stadsverwarming vindt eveneens veel plaats in nieuwbouwwoningen en bij woningcorporaties. De stadsverwarming is namelijk aangesloten op een algemeen netwerk van waterleidingen. Deze warmte wordt dan gewonnen door dichtbij staande fabrieken of een elektriciteitscentrale.