ir verwarming

We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen van de huidige standaard als het gaat om verwarming. Het betreft vaak een cv ketel die warmte produceert. Deze warmte wordt doorgestuurd naar de diverse verwarmingsunits. Deze units verwarmen de koude lucht. Deze lucht stijgt bij verwarming op. Hierdoor wordt de koele lucht van boven naar onder geduwd. Die wordt vervolgens ook weer verwarmd. Dit proces herhaald zich dan continue. Het zorgt voor een warm huis. Deze techniek wordt convectie genoemd. Het is inmiddels een oude en vertrouwde techniek die in de meeste huizen nog altijd geïnstalleerd is. Dit artikel zal ingaan op de verschillen die er zijn met convectie en infrarood.

Convectie

Zoals hierboven beschreven werkt convectie door de lucht te verwarmen. Alle lucht in de kamer. Dit heeft enkele nadelen. Door alle lucht te verwarmen resulteert dit in een relatief droge lucht. Dat komt omdat er bij verwarming het vocht dat zich in de lucht bevind verdampt. Vooral mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, kunnen hier last van ondervinden. Maar ook als er bijvoorbeeld in vochtige ruimtes de lucht wordt verwarmd, kan dit op de ramen en zelfs muren slaan. Een nadelig gevolg hiervan kan zijn dat er zich schimmels vormen in de muur, waardoor er de kans bestaat dat deze gaat rotten. Hiernaast is convectie relatief inefficiënt. Het verwarmd alle lucht ineens. Ook waar dat wellicht niet nodig is.

ir verwarming

Ir panelen

Infrarood werkt op een hele andere manier. Ir panelen verwarmen om te beginnen de lucht niet. Ze verwarmen effectief enkel en alleen de personen en objecten in het gebied waar ze op stralen. Het voelt zelfs bijna aan als zonlicht. Dit komt omdat de panelen van dezelfde lange (en compleet veilige) golf infrarood gebruik maken. Het gaat om de golf type C. Een ir verwarming werkt volledig op electriciteit. De panelen hebben een gemiddeld bereik van drie meter. Doordat ze de lucht niet verwarmen worden problemen met droge lucht en allergieën effectief vermeden. Ze kunnen overal in huis worden geïnstalleerd. Zo kun je zelfs de infrarood panelen laten installeren op je badkamer om zodoende te kunnen genieten van je eigen zonnetje in huis.