materiaal voor dakisolatie

Dakisolatie is enorm belangrijk. Lees in dit artikel over het belang van het isoleren van het dak. Maar welk materiaal is voor dakisolatie geschikt? Dit is eenvoudig te begrijpen als je weet hoe isolatie werkt. Daarna weet je precies wat er geschikt is voor dakisolatie.

Warme lucht stijgt

Het belang van dakisolatie is makkelijk uit te leggen. Warme lucht stijgt. Als in de winter de verwarming aangaat dan stijgt de lucht via vloeren en trapgaten naar boven. Als het dak dan niet goed geïsoleerd is, dan gaat de warmte daar doorheen, en stook je letterlijk voor buiten. Het is ook te zien of een dak goed geïsoleerd is als er sneeuw op de daken ligt. Bij sommige woningen of bedrijven is het snel gesmolten, op andere daken blijft het enige tijd liggen. In de zomer kun je het weer voelen of een dak goed geïsoleerd is. Als de zolder in de zomer warm is, dan is het dak niet of slecht geïsoleerd. In zo’n geval moet de airco harder werken om het binnen koel te houden.

materiaal voor dakisolatie

Het beste isolatiemateriaal is stilstaande lucht

Het heeft lang geduurd voordat er ontdekt werd dat stilstaande lucht het beste isoleert, maar daarna werd het overal toegepast. Vroeger maakten ze muren dik, en dat is bij kastelen en kerken nog te zien. Later kwam de spouwmuur, een muur van tien centimeter, een spouw (met stilstaande lucht) van vijf centimeter, en weer een muur van tien centimeter, en zo’n muur houdt in de winter de kou net zo goed of zelfs beter buiten dan die kerkmuur van een meter dik. Na de spouwmuur kwam dubbel glas, dus ook weer stilstaande lucht tussen de ruiten. Isolatiemateriaal is poreus, dus heeft cellen met stilstaande lucht. Je hoeft als je materiaal voor dakisolatie gaat kopen alleen maar te weten dat platen of deken met cellen erin goed isoleren. Wees daar niet zuinig mee, en voorkom ‘lekken’ in de isolatie. Kies ook gelijk voor materiaal wat onbrandbaar is. Een goed geïsoleerd dak verdien je terug via een lagere energierekening.