Het draaien van een wasje is niet ingewikkeld. Alhoewel, er zijn verschillende soorten wasprogramma’s; temperatuur, opties, dosering, soort wasmiddel, toerental enzovoort. Toch wel genoeg keuze, dus wat kan je het beste kiezen? Lees hieronder kort de tips over wassen en wasmanden.

Goed wasprogramma

Het komt vrijwel bij elke wasmachine voor dat er veel verschillende wasprogramma’s beschikbaar zijn. Klaarblijkelijk worden er maar enkele wasprogramma’s regelmatig gebruikt. Normaliter sorteer je de was op het soort wasgoed dat gewassen moet worden, zodat het juiste wasprogramma gekozen kan worden. Dit gebeurt niet alleen op kleur, maar ook op de soort stof van de kleding. Verdere handige informatie kan je vinden op het waslabel wat zich vaak aan de binnenkant van de kleding bevindt.

De juiste temperatuur

Het is vrijwel algemeen bekend dat een te hoge temperatuur het wasgoed (flink) kan beschadigen. Daarbovenop kost het onnodig veel energie en brengt het ook extra kosten met zich mee. Daarentegen is een te lage temperatuur ook niet goed, omdat het mogelijk niet alle wasgoed goed genoeg hygiënisch schoon maakt. Continu op een te lage was temperatuur wassen kan ook zorgen voor viezigheid of andere problemen. Tip: draai minstens één keer per maand een wasprogramma van 60 graden Celsius of heter.

Wasmiddel en dosering

Voor witte of lichtgekleurde (katoen) kleding moet je een witwasmiddel gebruiken en voor gekleurde (en donkere) kleding een wasmiddel voor bonte was. Vaak gebruikt men voor fijne en/of wolwas een speciaal wasmiddel. Daarbij is er de optie op hardnekkige vlekken voor te behandelen met een vlekkenmiddel. Om het stralend schoon te krijgen is de juiste hoeveelheid wasmiddel belangrijk. Zo is te veel of te weinig in beide gevallen niet goed. Houd altijd het doseeradvies aan wat op de verpakking van het wasmiddel staat.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is om van tevoren wellicht diverse wasmanden te kopen om de was alvast te scheiden in de verschillende soorten wasjes die je gaat draaien. Beetje hetzelfde idee als afval scheiden. Koop bijvoorbeeld een witte, zwarte en gekleurde wasmand. Opzoek naar verschillende soorten wasmanden? Ga dan naar deze link: https://www.massamarkt.nl/