Ben je op zoek naar een goed 3D tekenprogramma? Tegenwoordig zijn er meerdere programma’s beschikbaar en de verschillen zijn soms niet direct te zien voordat je er eentje aanschaft of download. Zo zijn er betaalde, maar ook gratis programma, en is de ene meer gericht voor beginners en is de ander wat gecompliceerder. In dit artikel worden er drie tekenprogramma’s toegelicht om de keuze voor jou makkelijker te maken.

TinkerCAD

TinkerCAD is een gratis 3D software die redelijk eenvoudig is in gebruik. Er is veel onderwijsmateriaal aanwezig in TinkerCAD want het een goed systeem maakt voor onderwijs doeleinden. Het is dan ook veelal een beginner systeem waarmee je de basisconcepten van 3D onder de knie kan krijgen. Dit programma is dus goed voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met 3D-modellen maken.

SketchUp

Google SketchUp is een populair 3D tekenprogramma dat door veel mensen beoordeeld wordt als eenvoudig en flexibel. Er is zowel een gratis versie beschikbaar, die vooral gericht is op beginners. Maar er bestaat ook SketchUp Pro, een betaalde versie met meer mogelijkheden. Het is een krachtige tool die gericht is op architecten en bouwkundige beroepen.

Vectary

Vectary is net als TinkerCAD een programma gericht op beginners (zonder ervaring) die geïnteresseerd zijn in productontwerp en 3D-printing. Het is een mooie online software waar eenvoudig in is te navigeren. De gratis versie is beperkt tot een bepaald aantal projecten, maar er is ook een premium versie beschikbaar voor wie dat nodig heeft.

Al met al zijn deze drie bovengenoemde programma’s geschikt om te gebruiken voor jouw 3D projecten. Bekijk vooral eerst even de gratis versies, om daarna te bedenken bij welke je zou willen overstappen op de premium versie met meer mogelijkheden.