De toegevoegde waarde van lekdetectie

Wanneer je last hebt van een lekkage in huis, maar wanneer je niet weet wat de oorzaak of exacte locatie van dit waterlek is, biedt lekdetectie een oplossing. Met behulp van speciale apparatuur kan dit vervelende vochtprobleem worden opgespoord. In dit artikel vertellen wij welke problemen kunnen wijzen op lekkage, gaan we kort in op 3 verschillende soorten waterlekken en bespreken we de voordelen van lekdetectie. Een kleine noot vooraf: hoewel er ook lekdetectie naar gassen bestaat, hebben we het in dit artikel specifiek over lekdetectie naar water.

Welke problemen wijzen op lekkage?

Hoewel je misschien denkt van wel, is het niet altijd eenvoudig om een lekkage in huis op te sporen. Meestal wordt een waterlek laat opgemerkt, op het moment dat er al heel wat schade is aangericht aan je muren, vloeren of plafonds. De gevolgen van een lekkage, en dus de problemen die daar op kunnen wijzen, zijn onder andere waterschade en vocht- en schimmelplekken. Een waterlek kan zich voordoen in leidingen en afvoeren, die meestal achter de muur weggewerkt zijn. Hierdoor blijft eventuele waterschade lange tijd onopgemerkt. Vocht- en schimmelplekken zullen na verloop van tijd – maanden of zelfs jaren – zichtbaar worden. Andere problemen die kunnen wijzen op lekkage zijn een hogere factuur voor energiekosten en/of waterkosten. In het geval van die eerste is het zo dat een waterlek ook schade aan isolatie(materiaal) kan geven, waardoor het z’n isolerend vermogen verliest. In het geval van die laatste moge het duidelijk zijn: een lekkage zorgt voor waterverspilling en dus een hoger waterverbruik.

Verschillende soorten waterlekken

Er bestaan verschillende soorten waterlekken. Je kunt hierbij denken aan waterlekken in de aanvoer- en afvoerleidingen van verwarmingssystemen, maar ook aan lekkages aan een waterleiding of aan een afvoerbuis. Bij die eerste gaat het veelal om kleine lekkages veroorzaakt door een lekkende koppeling of een gaatje in een van de leidingen, die weer het gevolg kunnen zijn van het boren in muren of vloeren. Die laatste, lekkage aan een afvoerbuis, kan eveneens het gevolg zijn van – we noemen het maar even – “onhandig klussen”. Het boren van een gaatje in de muur of vloer kan namelijk al voldoende zijn om bijvoorbeeld een afvoer van een wastafel of van een douche permanent te beschadigen. Bij een waterleiding is het zo dat deze op een centraal punt in huis binnenkomt, waarna het zich vertakt en precies op die vertakking kunnen er soms kleine lekkages optreden. Hierbij ontsnapt er dan druppelsgewijs water langs de koppelingen of beschadigde leidingen. 

De voordelen van lekdetectie

De toegevoegde waarde van lekdetectie is dat je hiermee extra kosten weet te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor onnodige reparaties op de verkeerde plaatsen. Bij lekkage is het namelijk zo dat de gevolgschade zich meestal op een andere locatie dan het waterlek zelf bevindt. Met behulp van speciale apparatuur kan een inspecteur het waterlek opsporen. Hij kan vervolgens een rapport opmaken met de exacte locatie van de lekkage, waarna dit vervelende vochtprobleem opgelost kan worden en extra kosten kunnen worden voorkomen. De kosten naar aanleiding van zo’n lekdetectie worden overigens vaak gedekt door de opstalverzekering. 

Lekdetectie kan je een hoop ellende besparen, onder andere in de vorm van schade aan je huis en onnodig hoge kosten. Genoeg reden dus om eens na te denken over het aanschaffen van een lekdetector. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *