Het klinkt misschien niet aantrekkelijk werken bij een schroothandel die handelt in oud ijzer. De oud ijzer prijs van nu ligt rond de € 0,16 per kilogram dat is lager dan normaal want dat ligt tussen de € 0,18 en € 0,25 per kilogram. Het sorteren en verwerken van oud ijzer is eigenlijk een waardevolle baan je denkt er waarschijnlijk niet dagelijks over na maar, je oude magnetron is nog steeds geld waard. Dit komt omdat de oude materialen nog verwerkt kunnen worden na een lang proces kom je weer uit bij onbewerkt ijzer en kun je het weer gebruiken voor andere voorwerpen. 

Een samenwerking als bedrijf

Veel bedrijven kiezen er voor om een samenwerking aan te gaan met een schroothandel voor een vaste oud ijzer prijs. Hier kiezen ze voor omdat de prijs veel schommelt, maar hoe werkt een samenwerking dan? Het begint met een gesprek waarin er een overeenkomst wordt opgesteld over de prijs en het ophalen van het ijzer. Daarna brengt de schroothandel een container waar al het ijzer in wordt gegooid en dan op de afgesproken dagen voor het ophalen komen ze een nieuwe container brengen en nemen de oude mee. Zo hoeft het bedrijf zich weinig zorgen te maken over hun ijzer afval en is de schroothandel verzorgd van meer ijzer. 

Voor iedere soort metaal een andere prijs

De oud ijzer prijs wordt per kilogram berekent. Niet alle metaal soorten leveren evenveel geld op koper is bijvoorbeeld meer waard dan ijzer en aluminium. Toch kun je voor oud ijzer een goede prijs krijgen dan heeft het alleen wel veel gewicht hebben je kunt hierbij denken aan een wasmachine of aan een magnetron. Alsnog is oud ijzer de minst lucratieve grondstof voor je portemonnee. Voor de handel in metaalafval zijn meer apparaten nodig dan als je denkt als je kijkt naar graafmachines en heftrucks geeft dit je een iets beter beeld. Je moet ook denken aan speciale weegschalen die de exacte prijs kunnen bepalen ook wordt er veel analyseapparaten gebruikt. Deze apparaten kunnen precies zien welke metalen er aanwezig zijn

Certificaten en keurmerken voor oud ijzer

Om te kunnen zien of het een goede schroothandel is, kun je kijken naar de keurmerken en certificaten die ze hebben. Deze geven aan of het bedrijf milieu bewust is en of het aangesloten is bij de Metaal Recycling Federatie deze houd bij of dat de oud ijzer prijs niet te hoog wordt. Hoewel de meeste schroothandelaars alle metaal soorten aannemen zijn er ook die alleen gespecialiseerd zijn in bepaalde soorten afval je kunt hierbij denken aan elektronisch afval, zeldzame aardmetalen en allerlei soorten batterijen. Deze bedrijven zitten niet door het hele land, maar dat is ook niet nodig om je materialen naar deze bedrijven te brengen.