De geschiedenis van bouwmaterialen

We weten allemaal dat we als sinds de middeleeuwen, en ver ver ver HEEL ver daarvoor al deden bouwen. Maar er is natuurlijk het een en ander in de loop van de tijden veranderd aan de manier van hoe we bouwen en de verschillende bouwmaterialen.

Waar bouwden we eerst mee?

We weten allemaal dat veel woningen en gebouwen werden gemaakt vanuit hout. Hierbij kwam voor de middeleeuwen en tijdens de middeleeuwen dan ook stro, riet, vlechtwerk van bijvoorbeeld wilgentenen en leem bij kijken. Zo werd het dichtgemaakt zodat het weerstand kon bieden aan wilde dieren maar ook tegen de warmte en de kou. Nog steeds het inzicht hoe we nu ook onze huizen bouwen. Want we willen weersomstandigheden en indringers uiteraard buiten houden.

Buiten de materialen die genoemd zijn, werd er ook gebruik gemaakt van natuursteen wanneer dit voorhanden was. 

De goede oude Romeinse tijd

Wist je dat in de oude Romeinse tijd als eerst beton werd gebruikt als bouwmateriaal? Zo werd beton namelijk al gebruik tijdens het bouwen van het immens indrukwekkende Pantheon, hier werd beton namelijk gebruikt in de koepel van het gebouw. Maar ook werd beton gebruikt bij het vervaardigen van kunstwerken. Maar na een goede start in de Romeinse tijd, werd beton later niet meer gebruikt en maakte het zijn terugkeer pas weer in de negentiende eeuw.

Ook glas onderging een evolutie

Buiten dat glas natuurlijk gebruikt werd voor de constructie van ramen. Waren de ramen vroeger in slechte vorm en werd het vooral gebruikt om kleine ruitjes te maken. Het glas was in die tijd ook niet vlak zoals we het nu kennen. Later kwam de evolutie pas op het glas en leerde mensen steeds beter te werken met glas. Zo werd later het getrokken glas maar ook nog floatglas uitgevonden om te gebruiken en te verwerken in huizen. 

Asbest, toen ideaal om mee te bouwen, nu wordt het vervloekt

Asbest is een steenachtig materiaal dat vroeger juist werd gebruikt tegen brand. Het zorgde voor bescherming en werd daarom veel gebruikt in het bouwen van huizen en schuren. Dit werd vooral in de vorm van asbestcement gedaan. Denk hierbij aan golfplaten, leidingen en vloeren. Het werd veelvuldig toegepast tijdens het bouwen, vooral in de 2de helft van de twintigste eeuw. Later, vele vele jaren later, kwam pas naar boven dat het schadelijk was voor de gezondheid. Daarom werd asbest in 1993 (ja zo laat pas) verboden om mee te bouwen en moet het op een speciale manier verwijderd worden.