Dakgoot schoonmaken? Dat doe je zo!

Volle dakgoten kunnen erg vervelende problemen opleveren. Nog los van het feit dat een goot vol met bladeren er niet netjes uitziet, kun je door zo’n verstopte goot ook lekkages krijgen. Aangeraden wordt om je dakgoten minimaal eens per jaar schoon te (laten) maken. Je kunt dit overlaten aan een professional, maar als je niet al te angstig bent aangelegd en wel op een ladder durft te staan, kun je dit ook prima zelf. In deze blog geven we je handige tips hoe je te werk kunt gaan.

De gevolgen van een verstopte goot

Zoals gezegd kan verzuimen je goten te reinigen leiden tot een verstopte goot. Goed, wat is daar dan het probleem van? Dan stroomt het water toch vanzelf de goot uit? Dat klopt, totdat de goot het niet meer houdt. Door het gewicht kan deze inzakken, beschadigen of zelfs kapot gaan. Daarnaast kan het water schade opleveren aan het dak en de muren. Als gevolg daarvan kun je binnen zelfs last krijgen van schimmel en nare vochtplekken. Zo kan het schoonmaken van je goten je dus de nodige ellende en kosten besparen!

Hoe ga je te werk?

Heb je besloten dat je zelf je dakgoten wilt gaan schoonmaken? Dan heb je waarschijnlijk alles wat je nodig hebt al in huis. Of beter gezegd: in de schuur. Je zult in de eerste plaats een stabiele ladder nodig hebben. Daarnaast gebruik je een schepje, een emmer, stoffer en een tuinslang. Bij hardnekkig vuil kan een staalborstel ook handig zijn.

Je zet de ladder tegen het dak en zorgt dat deze goed vaststaat. Klim naar boven met het schepje en de emmer in je hand. Met het schepje verwijder je eerst de bladeren, die je in de emmer gooit. Dit kan overigens ook gewoon met de hand, trek dan wel even handschoenen aan. Wanneer je de emmer aan de bovenkant van de ladder hangt, hoef je deze niet steeds vast te houden.

Vervolgens gebruik je de stoffer om de wat hardnekkigere bladeren weg te halen. Mochten ze echt vastgeplakt zijn, dan kun je hiervoor een staalborstel (of schuurspons) gebruiken. Kies je voor een staalborstel, wees dan wel voorzichtig. Te ruw te werk gaan kan schade aan de goot opleveren. Tot slot spoel je de goot door met een tuinslang en je kunt er weer een tijdje tegenaan!