Heb je ooit de tijd genomen om naar een grote brand te kijken? Het kan er machtig mooi uit zien. De vlammen die om zich heen grijpen en alles verbranden wat op hun pad komt. Het mooie kleurenspel van blauw tot rood en oranje. Je verwacht het misschien niet, maar ook vuur en vlammen zijn er in verschillende vormen. Niet voor niets dat sommige mensen hier zo door aangetrokken worden dat ze graag naar een brand gaan kijken. De zogenaamde brandweerspotters. Vaak zijn ze al op de plaats van de brand aangekomen voordat de brandweer er is met alle wagens om dit mooie schouwspel weer een halt toe te roepen.

Hoe het begon

Zodra de brand geblust is, is er één grote vraag om te beantwoorden: hoe is de brand begonnen? Waar is deze ontstaan? Voor een leek lijkt dit misschien een onmogelijke taak, want hoe bepaal je waar een brand is begonnen als alles er verbrand uit ziet? Gelukkig zijn er experts die zich hier in gespecialiseerd hebben. Omdat een brand niet overal even heet is, is de schade die het achterlaat ook niet overal hetzelfde. Bovendien kan een echte kenner makkelijk zien of een brand is aangestoken of niet. Maar vaker dan je misschien denkt is een brand begonnen in een elektrische installatie. Een meterkast die niet goed is aangelegd bijvoorbeeld. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En met een enkele vonk als gevolg van kortsluiting kan eenvoudig het begin van een grote brand zijn gemaakt. Voor je het weet staat de hele ruimte vol rook en hete vlammen en sta jij, samen met een handjevol brandweerspotters, te kijken hoe de vlammen jouw eigendom aan het verwoesten zijn.

Voorkomen is beter

Het klinkt misschien aantrekkelijk: de werkzaamheden aan elektriciteit in jouw woning of bedrijf laten uitvoeren door een goedkope kracht. Toch is goedkoop niet altijd het beste. Om zeker te zijn dat alles in orde is met jouw elektrische installaties zijn er verschillende keurmerken ontwikkelt. Voldoe je aan deze keurmerken, dan kun je met een gerust hart vertrouwen op een veilige omgeving. Maar hoe weet jij als niet-elektricien dat al het materiaal aan de nieuwste eisen voldoet? Eenvoudig. Je laat gewoon een inspectie SCIOS Scope 10  of Scope 12 uitvoeren door iemand met verstand van zaken. De expert die zelf ook gecertificeerd is, zodat je zeker weet dat hij ook getraind is om alle gevaren te spotten tijdens een controle. Het is misschien een kleine investering, maar allicht goedkoper dan een nieuw pand moeten aanschaffen. En zeg nou zelf: voorkomen is toch beter dan genezen?!