Glaslijm of UV-lijm is lijm die uithardt wanneer er UV-licht op geschenen wordt. Het is een unieke lijmsoort met unieke eigenschappen en voordelen. In deze blog lees je alles wat je hoort te weten over glaslijm!

Glaslijm aanbrengen

Om iets te lijmen met UV-lijm dient de lijm op het gewenste oppervlak aangebracht te worden. Beide oppervlakken moeten bij voorkeur roest- en corrosievrij en vrij van lak en grondverf zijn. Daarnaast moeten ze stof-, vocht-, en vetvrij zijn, waarvoor bijvoorbeeld of schoonmaakalcohol voor gebruikt kan worden. Ook is het voor een zo goed mogelijke hechting belangrijk dat je een glad oppervlak schuurt, omdat de lijm beter hecht op ruwe oppervlakken. 

UV-lijm uitharden

Glaslijm hardt uit wanneer het  in contact komt met UV-straling. Deze straling kan afkomstig zijn van een UV-lamp of van zonnestralen. Laatstgenoemde methode duurt echter wel wat langer. Omdat de lijm dus niet meteen droogt, heb je nog tijd om de gelijmde delen te verschuiven en zit er veel minder tijdsdruk achter. Daarom is het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het in elkaar zetten van schaalmodellen. Wanneer een UV-lamp wordt gebruikt om de lijm hard te laten worden, is de verbinding bij de meeste soorten glaslijm binnen een minuut gevormd. Hoe dichter de UV-lichtbron bij het gelijmde oppervlak, hoe sneller de verbinding gevormd wordt. Het is echter ook zo dat een grote oppervlakte langer duurt om uit te harden dan een kleine oppervlakte. De lijm hardt uit door UV-licht, waardoor hij binnen aangebracht dient te worden.

Enorm krachtig

De lijmverbinding die UV-lijm vormt is enorm sterk en wordt daarom ook vaak voor industriële doeleinden gebruikt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is glaslijm naast gebruik op glas geschikt voor het verlijmen van allerlei soorten materialen, zoals acryl, porselein, metaal en kunststof. Hierbij geldt wel dat minstens één van de oppervlakken doorzichtig dient te zijn, zodat de UV-straling de lijm kan laten uitharden.