Leg jij binnenkort zelfstandig een laminaatvloer aan en heb je wat tips nodig om dit soepel te laten verlopen? Hier vind je de belangrijkste stappen als het gaat om het leggen van een laminaatvloer.

Wanneer je de vloer niet zelf wilt laten leggen, maar een erkende vakman in wilt huren kun je terecht bij MyGo. MyGo matched jouw klus aan een erkende vakman in de buurt zodat jij met een gerust hart kunt genieten van jouw nieuwe laminaatvloer.

  1.  De ondervloer is van belang

De ondervloer van een laminaatvloer is ontzettend belangrijk omdat dit de basis is van de gehele laminaatvloer. Een goede ondervloer zal de levensduur van het laminaat verlengen, zorgen voor voldoende isolatie en meer woongenot. Een korte speurtocht op Google laat zien dat er ontzettend veel verschillende ondervloeren zijn voor een laminaatvloer. Verdiep je goed in de soort ondervloer die je kiest, zodat jouw laminaatvloer een stevige basis heeft.

  1.  Bereid jezelf goed voor

Voordat je begint met het leggen van de laminaatvloer is het van belang om jezelf goed voor te bereiden. Meet de ruimte op en zorg dat je genoeg m2 laminaat hebt en koop altijd wat extra’s in voor het geval dat. Laat het laminaat 48 uur in de ruimte liggen zodat het hout kan wennen aan de luchtvochtigheid en kan acclimatiseren. En zorg ervoor dat je werkt met de juiste tools en gereedschap.

  1.  De eerste baan laminaat 

De eerste plank leg je altijd neer in de hoek, met de groefzijde naar de muur toe. Zorg dat je met afstandhouders het laminaat van de muur afhoudt, aangeraden is zo’n 1 cm. De eerste baan van het laminaat is de basis van de vloer en het is van belang dat het leggen met zorg gebeurd. Wanneer de eerste baan van de laminaat ligt, kun je je gaan focussen op de rest van de banen. 

  1.  De afwerking van de laminaatvloer

Tijdens het leggen van de overige banen zul je verschillende moeilijkheden tegenkomen. Het is verstandig om na elke baan de overgebleven laminaat te gebruiken voor de nieuwe baan. Verder kun je lastige hoeken en leidingen omzeilen door het laminaat op maat te zagen met een contourmal. De laatste baan zul je misschien moeten bij zagen om 1cm afstand van de muur te houden, dit kun je het beste doen met een zaag en afstandhouders.

  1.  Onderhoud van het laminaat

Na het leggen van het laminaat zul je ook de vloer moeten blijven onderhouden. Wil je dit niet zelf doen, maar uit handen geven aan een erkend vloerspecialist? bij MyGo kun je ook terecht voor onderhoud van vloeren.