Nieuwbouwhuizen moeten aan bepaalde eisen voldoen met betrekking tot isolatie. Helaas geldt dit (nog) niet voor bestaande woningen. Toch zijn deze woningen lang niet altijd goed geïsoleerd. Sterker nog, sommige oude huizen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Als je in zo’n huis woont, raden wij je aan om in actie te komen. Om jou hier een handje bij te helpen, geven we je hier 4 tips om jouw woning beter te isoleren.

1. Zorg voor voldoende ventilatie
Op koude dagen houden veel mensen ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten. Hier valt wat voor te zeggen, want je voorkomt zo dat koude lucht naar binnen kan trekken. Toch is het belangrijk om jouw woning goed te ventileren. Schone lucht van buiten warmt namelijk sneller op dan de ‘vervuilde’ lucht in huis. Daarbij komt dat het goed is voor jouw gezondheid om zo nu en dan frisse lucht in te ademen. Zorg er daarom altijd voor dat er lucht van buiten naar binnen kan, ook op een koude winterdag. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het in huis sneller warm wordt.

2. Gebruik jouw gordijnen slim
Gordijnen gaan vaak dicht als het buiten donker wordt en weer open als het licht is. Je verhoogt zo jouw privacy en er ontstaat meer sfeer in huis. Wat veel mensen niet weten is dat gordijnen ook kunnen helpen om een huis beter te isoleren. Gooi je jouw gordijnen ’s ochtends direct open als de zon schijnt? Dan warmt jouw woning snel op zonder dat je hiervoor de verwarming hoeft te gebruiken. Als je ze ’s avonds op tijd sluit, blijft de warmte beter binnen hangen. De ramen worden afgedekt, waardoor warme lucht lastiger naar buiten trekt.

3. Plaats tochtstrips op deuren
De deuren in huis sluiten nooit helemaal aan op de vloer. Logisch, want dit kan resulteren in krassen op de vloer als je de deur opent. Er kleeft alleen wel een nadeel aan zo’n kier onder de deur. Koude lucht kan dan immers onder de deur door trekken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat het veel kouder aanvoelt in een ruimte dan het daadwerkelijk is. Gelukkig kun je dit betrekkelijk eenvoudig voorkomen. Hoe? Door een tochtstrip op iedere deur te plaatsen. Deze strip bedekt de kier onder de deur voor een groot deel, waardoor je minder last hebt van tocht.

4. Laat isolatiemateriaal aanbrengen
Gaan de bovenstaande drie tips voor jou niet ver genoeg? Laat dan isolatiemateriaal aanbrengen door Alpine Isolatie Enter. Door jouw woning te isoleren zorg je er namelijk voor dat warme lucht een stuk lastiger naar buiten kan trekken. Voor wat betreft woningisolatie heb je tegenwoordig talloze mogelijkheden. Je kunt jouw dak of vloer laten isoleren, maar ook voor isolatie muur kiezen. Hoe meer isolatie je aanbrengt, des te beter jouw woning geïsoleerd is.